Lion-1-7MN3O2N8C9-1280x1024

Zoals door vele bezitters van producten met OSX besproken in de afgelopen week zijn er diverse uitdagingen met Lion als nieuwste telg van het operating system. Veel leuke nieuwe features, verbazing over beslissingen en nog veel meer tips over wat er te gebruiken valt of zelfs te verbeteren. Zelf kwam ik vandaag door een nieuwe installatie op het spoor van een probleem wat maar marginaal in de beta’s naar voren was gekomen:

Indien je op een (draadloos) netwerk aan wilt loggen waarbij 802.1x gebruikt wordt en er niet aan bijvoorbeeld standaard TTLS/MSCHAPv2 wordt gedaan (maar TTLS/PAP) dan kun je niet direct aanloggen. Zie dit artikel bij Apple voor meer informatie over wat er wel ‘mag’. Op zich geen probleem want velen die dergelijke netwerken benaderen weten dat je hiervoor met een paar handmatige acties binnen enkele ogenblikken alsnog aan de slag kunt. Helaas! Op OSX Lion heeft Apple het welbekende ‘+’je weggehaald waarmee je zaken kunt toevoegen 🙁

Kijk zelf maar eens op Systeemvoorkeuren – Netwerken – Geavanceerd – 802.1x. Je ziet wel de twee vakken, maar geen + of – teken meer. Bij een upgrade van Snow Leopard naar Lion merk je hier weinig van omdat bestaande configuraties worden meegenomen. Hoe heeft Apple dan gemeend dat dit opgelost moet worden, simpel je gaat naar je sysadmin en vraagt hem om een profiel, nou dat kan nog wel eens tegenvallen, bovendien los je het graag zelf op. En dat kan, de tool kennen we allemaal al.

Download de iPhone Configuration Utility en maak een profiel net als je voor een iPhone doet. Uitleg zal ik niet opnemen, het wijst zich redelijk voor zich. Vul de basisvelden van een “Configuratieprofiel” in, klik vervolgens op WiFi en geef hierin de opties weer die voor jouw netwerk van toepassing zijn en klik vervolgens op “Exporteer”. Het bestand wat je nu krijgt kun je binnenhalen op de ‘verse’ Lion machine, dubbelklikken en laten installeren in je profielen. Vanaf dat moment kun je weer naar hartelust contact maken met het netwerk, net als je al gewend was.

Kijk voor meer tips ook eens op Appletips.nl

This post is also available in: Engels

Reacties zijn gesloten.