IMG_1049.jpg

Na vrijdagavond alvast begonnen te zijn kon ik zaterdag na de gebruikelijke boodschappen dan echt beginnen met monteren. Op het programma:

  • SW Motech Crash Bars (via MotoZoom)
  • De Podia (skidplate), Ftero (fender extension) en Radg (radiator guard) (van MotoAgora)

Al eerder had ik het ‘kloontje’ van het V-strom forum gemonteerd, het enige dat nog moet is een hugger van SDI maar eerst moest dit spul er op ๐Ÿ™‚ Voor alle foto’s en details klik je op het lees meer linkje! Wel even gelijk de rest van het voorjaar en gereed maken gedaan, dan kon een kort tochtje (35km) natuurlijk niet uitblijven. Eerst even lekker wennen op een parkeerplaats, de rommel van de schijven afremmen en daarna een tochtje door de omgeving. Nog even bij MotoZoom aangewipt voor nieuwe set onderkleding en toen lekker terug toeren ๐Ÿ™‚

Allereerst begonnen met de crash bars, hoewel achteraf bezien ik beter eerst de radiator-guard had kunnen monteren (de radg past ‘net’ niet tussen de beugels door, maar kwestie van grotere hamer, wat als je al beugels had toch :)). Voor degenen die dit lezen zonder kennis van motoren een waar zit wat uitleg ๐Ÿ™‚

  • Crash bars – dat zijn die zwarte pijpen naast de tank (eerste foto onder het woordje V-strom, tweede foto zie je het SW motech stickertje nog zitten)
  • Radiator Guard – weinig zichtbaar maar zie het maar als de ‘grille’ van je auto
  • Fender extension – op het tweede plaatje zie je op het spatbord van de voorband een zwarte plaat met een chromen ‘S’, dat is de verlenging, normaal is een Strom spatbord korter en zwart ๐Ÿ™‚
  • Skidplate (of carter beschermer_ – daar ging het me allemaal om, het verminderen van ellende aan alles wat met olie (en koeling daarvan) te maken heeft. Op de tweede foto zichtbaar als de bak onder de motor (links aluminium, rechts zwart plastic)
IMG_1053.jpg
IMG_1051.jpg
IMG_1057.jpg

This post is also available in: Engels

Reacties zijn gesloten.