Het onderstaande recept is als zelfstandig gerecht, met bijvoorbeeld aardappelen en wat losse groente, prima voor 6-8 personen. Let wel op dat je hiermee een Beef Wellington van ongeveer 40-50cm krijgt met een hoogte van een cm of 8. Je oven moet dit wel aankunnen! Let verder op dat ‘gewoon’ gehakt tegenwoordig opgespoten is met veel water (let maar eens op als je gehakt rult voor andere recepten), al dat vocht zit straks in je Wellington en dat maakt hem niet lekkerder. Kies dan ook voor biologisch of liever nog vers gehakt van een keurslager!

Based on recipe by http://www.jamieoliver.com (also available from http://www.ah.nl/recepten/recept?id=775512)
 

Klik door om het recept te bekijken inclusief instructies en meer foto’s!

Beef Wellington Recipe

By Tom Published: december 26, 2011

 • Yield: 6-8 Servings
 • Prep: 60 mins
 • Cook: 1 hr 20 mins
 • Ready In: 2 hrs 20 mins

Vorm van gehaktbrood

Ingredients

Instructions

 1. Zorg dat je alle basisbenodigdheden bij de hand hebt en start je mise-en-place met het snijden van de groentes uit de ingrediëntenlijst. Maak vervolgens ruimte (zeker groter dan een theedoek) vrij op je aanrecht of elders, dit zodat je straks het deeg goed kunt uitrollen. Als alle groente gesneden is kun je beginnen met het koken! In de onderstaande beschrijving gaan we uit van een dubbele mise-en-place, we bereiden eerst alles voor en doen een basisbereiding - de garing van het gerecht doen we op een later tijdstip!
 2. Zorg dat je pan naar keuze goed heet is, fruit vervolgens met wat olijfolie de uien, als ze glazig beginnen te worden voeg je alle andere (onder "Groentemengsel (basis)" genoemde groentes toe. Roerbak dit totdat ook de bleekselderij zacht en licht gekleurd is. Vervolgens kun je de roosmarijn en knoflook toevoegen - voeg naar smaak ook de wijn toe en laat de alcohol goed verdampen. Zet de temperatuur nu terug naar middelhoog en laat de smaken nog een paar minuten meebakken. Proef je groentemengsel en voeg desgewenst nog zout/peper toe, let er op dat het vlees straks ook nog gekruid wordt en hier het meeste zout/peper pas komt kijken (niet te sterk kruiden in deze fase dus!) Als laatste voeg je de tuinerwten toe zodat ze niet meer bevroren zijn (ze hoeven niet doorgewarmd), dit kan terwijl je de temperatuur al wegdraait! Laat nu je groentemengsel afkoelen in de beslagkom terwijl je je met het deeg gaat bezighouden
 3. Als je groentemengsel is afgekoeld danwel vlak voordat je aan je garing gaat beginnen laat je de plakjes bladerdeeg ontdooien; Neem een ruime hoeveelheid bladerdeeg, als je aan grotere plakken (bijv voor bodems) kunt komen is dat handig, dat scheelt rollen! Bestuif je werkplateau met een ruime hoeveelheid bloem zodat het deeg niet kan gaan plakken, let op dat als je plakjes gebruikt deze licht vochtig zijn als ze ontdooien, haal ze een paar keer door de bloem om ze droog te krijgen! Leg de plakjes dakpansgewijs op elkaar en rol ze uit, vouw het deeg regelmatig om en keer het ook regelmatig tijdens het rollen Rol uit tot een rechthoekige vorm (iets breder dan een theedoek maar iets minder lang)
 4. De Beef Wellington prepareren Klop het ei licht en verwarm de oven voor op 180 Pak je beslagkom met het afgekoelde groentemengsel en meng hier nu het gehakt bij, kneed dit zeer goed door elkaar Zorg dat de basis nu goed gekruid is - met name genoeg peper gebruiken Voeg nu de helft van het ei toe en kneed nogmaals door Beleg je deeg nu met de plakken ham, zorg dat de ham zo'n 2 cm van de onder-/bovenranden blijft, aan de zijkanten 5-6 cm Verspreid nu het vlees/groentemengsel over de breedte waarbij je aansluit op de onderrand van je ham Bestrijk nu de buitenranden van het deeg met het eimengsel (alleen bestrijken je moet nog ei overhouden!) Vouw nu de onderste en zijranden dicht Rol daarna de Wellington van je af tot deze helemaal dicht is (zo nu en dan zorgen dat de zijkanten onder het rollen dichtblijven Rol de Wellington uiteindelijk weer terug in de positie waar je begon en bestrijk de bovenkant met het resterende ei
 5. Garing Vet de bakplaat lichtjes in en bestuif deze met wat bloem, plaats nu je Wellington op de bakplaat Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven, deze moet ongeveer een uur bakken Indien je een kerntemperatuurmeter hebt kun je deze gebruiken, maar daarmee prik je wel je Wellington 'lek', gewoon geduld is een schone zaak en je kunt aan de kleur goed zien wanneer hij goed is (mooie goudbruine korst) Dien de Wellington aan tafel op, het beste kun je er plakken van snijden.

  Reacties zijn gesloten.